7 dit-moet-je-weetjes over de Hotond

DE HOOGSTE HEUVEL VAN DE VLAAMSE ARDENNEN

DE HOOGSTE HEUVEL VAN DE VLAAMSE ARDENNEN

Op de grens van Ronse en Zulzeke, daar ligt hij: de Hotondberg of Hoogberg. De Hotondberg of
Hoogberg is een getuigenheuvel in de Vlaamse Ardennen, in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Hij is met zijn 145 meter de hoogste heuvel van de Vlaamse Ardennen en dus ook van de provincie. En in de buurt zijn nog heel wat fameuze hellingen te beklimmen. Ten westen van de Hotondberg ligt de Kluisberg, ten oosten de Kruisberg.

DE LANGSTE BEKLIMMING IN VLAANDEREN

DE LANGSTE BEKLIMMING IN VLAANDEREN

De Hotond is de langste beklimming in Vlaanderen. Je kunt hem vanaf meerdere kanten aanvatten, maar de bekendste beklimming van de Hotond is natuurlijk die uit noordelijke richting. Maak je geen zorgen over de eerste twee kilometer, die lichtjes stijgen. Volg in Zulzeke de Zulzekestraat richting de Hotond, je gaat schuin naar links en bent dan op de Hoogbergstraat. Daarna begint het, ben je er klaar voor?
In twee stukken gaat het flink omhoog. De zwaarste 500 meter komen er aan als je de huizen bij het bos nadert. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7%. Daarna lijkt de weg weer zo goed als vlak, je rijdt nu naar het slotstuk van de klim. Op de provinciale weg sla je rechtsaf en de laatste kilometer heb je nog een klim van gemiddeld 5% voor de boeg. Geef toe, je kunt niet anders dan stoppen bij het Hotond Café.

BLAUWPAARS

BLAUWPAARS

Als je naar de top van de Hotond fietst, krijg je misschien een blauwpaarse kleur van al dat geduw op de pedalen. Maar het échte blauwpaars kun je in het voorjaar zien. Dan bloeit de wilde hyacint en kleurt het bos spectaculair blauwpaars. Ook te zien: lelietje-van-dalen, stekelvaren en wilde kamperfoelie.
Blijf je liever in de valleien? Hou je ogen open voor de bronlibel, de vuursalamander, de hazelworm – beter bekend als de bospaling – en de dagvlinder keizermantel.

108 KERKTORENS

108 KERKTORENS

Neem je verrekijker mee. Bij helder weer kun je van op de top van de Hotond 108 kerktorens zien.

SINDS 1684

SINDS 1684

Al in 1684 stond er op de Hotond een molen. ‘Sijne Hoogheyt den Prince van Nassau en Siegen, Baron te Ronse’ was in 1729 de eigenaar. Alexis Gosse, baljuw van de gemeenten Kwaremont, Zulzeke en Ruuien, was verantwoordelijk voor de verhuur van de molen. Oorspronkelijk ging het om een staakmolen. Rond 1780 werd hij vervangen door een stenen grondzeiler, ingericht als graan- en oliemolen.

ZWARE BLIKSEM

ZWARE BLIKSEM

Heb je de bliksem gezien in het logo van Hotond? Dat komt door de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 juli 1858. Toen brak in zuidelijk Oost-Vlaanderen een nooit gezien onweer los. Enkele molens hadden met schade af te rekenen. Bij de Molen te Spyte in Sint-Blasius-Boekel werden twee ezels ‘door het hemelsvuur doodgeslegen’. En aan de Hotondmolen was 1800 frank schade. Maar dat was nog niet alles. Op 26 april 1910 sloeg de bliksem in op de Hotondmolen. Mulder Cyriel Vanderhaeghen was aan het werk en kon enkel nog via een ‘zeel’ ontsnappen, want de trap stond al in brand. Interessant: in het Hotond Café staat een ‘Zware Bliksem’ op het menu.

ORIËNTATIETAFEL

ORIËNTATIETAFEL

In 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Hotondmolen onttakeld. Dat wil zeggen: er kon geen graan meer gemalen worden. De molen met de witte romp werd een uitkijktoren, met sinds 1957 een oriëntatietafel op het plat dak. Ga er zeker eens kijken, want het panorama is onvergetelijk.